Evenement

Bodemzorg: niet-kerend en directzaai

Zoë Borry
Zoë Borry

Op woensdag 13 maart om 09u45 organiseert B3W een thematisch uitwisselingsmoment over bodemzorg: in de voormiddag focussen we op niet-kerende bodembewerkingen en directzaai, en in de namiddag op erosie. Je kan er voor kiezen om een halve (voor- of namiddag) of een hele dag aanwezig te zijn.

Voormiddag: 09u45

In de voormiddag vertellen we je meer over niet-kerende grondbewerkingen: wat doen ze en waar zijn ze goed voor? Hoe ga je praktisch aan de slag: met welke machines, tijdstippen, teeltrotaties? We luisteren naar de gastheer landbouwer Marc Vantomme, wat zijn ervaringen zijn? Hoe werkt hij niet-kerend, met welke machines en wat vind hij ervan?

Daarnaast komt landbouwer en loonwerker Bert Defruyt meer uitleg geven over directzaai: wat zijn volgens hem de voordelen, de nadelen, de moeilijkheden en mogelijkheden? Bert is fan van de Claydon directzaaimachine, maar geeft ook een overzicht over andere mogelijke machines hiervoor. Voor een voorproefje over directzaai, kan je ook eens een bezoek brengen aan hun demomoment deze zaterdag, 2 maart! Inschrijvingen zijn nog open.

Aansluitend op deze voormiddag brengen we in de namiddag info over erosie. Wil je hier ook aansluiten? Schrijf je hier in.

Tijdschema:

  • 9u45 - Ontvangst met koffie in buurthuis De Krote
    • Wulfsbergstraat 3A, Zwevegem
  • 10u – Start deel 1: voorstelling B3W en praktijk gastheer landbouwer.
  • 10u30 - NKG: waarom en hoe?
  • 11u30 – Directzaai met Bert Defruyt
  • 12u - NKG machine Marc Vantomme
  • 12u30 - Discussie en vragen 

12u45 – Broodjeslunch

13u15: einde, of TUM erosie

 

Tijdens de TUM is er ruimte voor vragen en discussie. We willen vooral van elkaar leren: niet-kerende grondbewerkingen blijven een uitdaging, en alle ervaringen kunnen bijdragen tot een soort van ‘goede praktijk’.

Interesse? Schrijf snel in! 

 

Het thematisch uitwisselingsmoment ‘bodemzorg: niet-kerend en directzaai’ gaat door op woensdag 13 maart 2024 om 09u45 in buurthuis De Krote: Wulfsbergstraat 3A, Zwevegem. Je kan er voor kiezen om een halve (voor- of namiddag) of een hele dag aanwezig te zijn. 

 

Inschrijven kan tot één dag vóór het thematisch uitwisselingsmoment.

Bestanden

Wees de eerste die reageert


Gelieve inloggen of registreren om commentaar te geven.