Het gebruik van de juiste techniek en een goede voorbereiding zijn erg belangrijk bij het strooien van kunstmest. Grote afwijkingen in het strooibeeld van de kunstmeststrooier kunnen namelijk een slechte verdeling van kunstmest veroorzaken en zo strooibanen creëren. Een ander aandachtspunt is de strooibreedte, de maximale breedte waarover de kunstmest wordt uitgestrooid tijdens één werkgang. Daar hou je best rekening mee voor een uniforme verdeling van de korrels, en om te vermijden dat buiten het perceel bemest wordt.

Hoe je op de juiste manier omgaat met kunstmest strooien, lees je in onderstaande artikels: 'Kunstmest strooien, wat is nu echt belangrijk?' en 'Het gebruik van kunstmest: een kunst'.

 

Projectpartners ILVO en Inagro werkten in het kader van het demonstratieproject "Bemesten is geen randgebeuren" mee aan informatieve video's over:

- het instellen en afstellen van de kunstmeststrooier;

- het kwaliteitsvol en nauwkeurig bemesten;

- het bemesten is geen randgebeuren: het verschil tussen kant-op en kant-af strooien.

Voor een uitwisselingsmoment van B3W nodigden we experts van PCLT uit om voor ons kort samen te vatten wat de drie eerste verbeterpunten zijn bij het afstellen van een kunstmeststrooier. Samen met enkele landbouwers bekeken ze wat hun werkpunten nog waren om een goed strooibeeld en een correcte manier van strooien te krijgen. 

Wil je weten wat de andere stappen zijn naar een correct afgestelde kunstmeststrooier. Bekijk dan onderstaande artikels of infofiche.

Bestanden