Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Verslagen van B3W-ac­ti­vi­tei­ten

Had je interesse in een van onze uitwisselingsmomenten, maar kon je niet aanwezig zijn? Neem dan een kijkje tussen de verslagen van onze evenementen, voor een handige terugblik!

Landbouwers Johan en Bert leren hun bodem kennen

Stalen nemen van de bouwlaag is een eerste, toegankelijke stap naar meer inzicht in de bodemnutriënten. Ga je graag een stapje verder, overweeg dan een bodemscan. Maar ook met de spade in de hand kan je al heel wat over de bodemkwaliteit te weten komen. Je leest hier hoe landbouwers Johan en Bert hun bodem leren kennen.

Voorbereid het voorjaar in dankzij de B3W-workshops

Doordacht omgaan met stikstofbemesting levert tal van voordelen. Door stikstof slim in te zetten op bedrijfsniveau, kan je efficiënter gebruik maken van de beschikbare bemestingsruimte, besparen op kunstmest en tegelijk een lager nitraatresidu realiseren, zonder in te boeten op opbrengst. 

Diepwoelen bij niet-kerende bo­dem­be­wer­kin­gen

Diepwoelen is een vorm van niet-kerende bodembewerking. Je heft er verdichte lagen mee op tot in de ondergrond, zonder de bodemlagen te mengen.

Mest scheiden op het melk­vee­be­drijf

Door de mest van zijn dieren te scheiden, kan landbouwer Bram Maes de dikke fractie gebruiken als strooisellaag in de ligboxen. In dit artikel lees je hoe hij dat doet.

Enkele prak­tijk­voor­beel­den van bijbemesten in aardappelen

In 2021, wat eerder een nat jaar was, werden een aantal percelen van verschillende aardappeltelers opgevolgd in hun bemesting en gehalte reststikstof bij de oogst. Lees hier meer over de ervaringen!

De sleutels tot een juiste bemesting van prei

Dosis, tijdstip, type meststof en toedieningstechniek: de sleutels tot een juiste bemesting van prei. De ervaringen van Dirk Vertommen en Frans Wouters.

Fertigatie bij peren

De focusgroep Fruit werkte rond verschillend thema's bij Conference peren: toepassing van fertigatie, verlaging van de stikstof-basisbemesting en stikstof bijbemesting via spaakwiel-injectie op de zwarte strook. Beperkte proeven werden opgesteld rond deze thema's.

Verslag Thematisch uit­wis­se­lings­mo­ment Re­ge­ne­ra­tie­ve fruitteelt

Tijdens het thematisch uitwisselingsmoment rond regeneratieve fruitteelt op 8 november 2024, kwamen we samen met een 50-tal geïnteresseerde deelnemers. We bezochten drie fruittelers die dit jaar begonnen met groenbemesters en onderzaai. De focus van dit evenement was om de eerste stappen die reeds gezet zijn naar een regeneratieve fruitteelt te schetsen.

First flush systemen drainwater bij houtig kleinfruit

Bemesting in houtig kleinfruit is ook verbonden aan het first flush-systeem. Bij een first flush-systeem wordt ervan uitgegaan dat het hemelwater dat na de first flush wegstroomt over het veld, schoon hemelwater is en dus niet moet opgevangen worden. In perioden van geen of minimale neerslag wordt het drainwater opgevangen, bij hevige neerslag wordt enkel het eerste, meest vervuilde drainwater verzameld voor hergebruik. Het first flush-systeem moet een minimale opslagcapaciteit hebben van 100 m³ per hectare. Lees er meer over in het artikel!

Bemesten van late weeu­wen­teelt bloemkool

In dit artikel deelt landbouwer Bert zijn ervaring met de bemesting in de late weeuwenteelt bloemkool te weten te komen. Er wordt ook dieper ingegaan op de bewortelingsdiepte van bloemkool. 

Ploegloos boeren voor een betere bo­dem­kwa­li­teit in boom­kwe­ke­rij­en

Door niet te ploegen, beperk je het volume bodem waarover de organische stof wordt vermengd en is de organische stof meer geconcentreerdin de bovenste bodemlaag, waardoor je sneller kan genieten van de voordelen ervan!    

Directzaai

Met behulp van directzaai kan je je bodembewerkingen beperken. Je laat het bodemleven zo goed als verstoord, en bouwt tegelijk organische koolstof op in de toplaag. Kom meer te weten over directzaai en de ervaringen van Gert, die het al 7 jaar zoveel mogelijk toepast.