Bemesting in bloemkool
Achtergrond- Beredeneerd bemesten
- Bemesting in groenten
Bloemkool is een teelt met al vrij vroeg een hoge stikstofbehoefte. Dien daarom de stikstofbemesting toch zeker deels geplaatst toe. Maak gebruik van het handige boekje om de bemestingsdosis te berekenen.
Downloads
Een geconcentreerde plaatsing van de bemesting zorgt voor een vlotte stikstofbeschikbaarheid, een vertraagde omzetting naar nitraat (en dus minder risico op uitspoeling) en bijkomend worden de niet-beteelde oogstgangen en kopakkers (die makkelijk 17% kunnen bedragen) niet bemest. De tweede fractie van de stikstofbemesting kan je tijdens de schoffelbeurt toedienen op basis van een bemestingsadvies. Kijk zeker eens naar het boekje “Eerste hulp bij de basisbemesting van groenten” hoe je dit best concreet aanpakt.
Lees meer over de bemesting in de infofiche 'Beredeneerd bemesten in bloemkool', in het artikel 'Bemesten volgens de 4J's in bloemkool' en in het verslag 'Bemesten van late weeuwenteelt bloemkool'.
Bemesten late weeuwenteelt bloemkool
Je kan bloemkool kan ook als weeuwenteelt inzaaien. Bij een weeuwenteelt worden gewassen al in het najaar gezaaid , om in de daaropvolgende lente primeurgroenten te kunnen oogsten
Landbouwer Bert haalt ideze zaken aan voor het bemesten van de weeuwenteelt bloemkool (zie bijgevoegd artikel):
- Door de afdekking van het de bloemkolen na het planten, kan je geengefractioneerde bemesting toepassen.
- Hou rekening met de stikstof die vrijkomt na het onderwerken van het vanggewas en met de stikstof die vrijkomt door mineralisatie van organische stof in de bodem.
- Maak gebruik van ammoniumhoudende meststoffen met nitrificatieremmer, zo beperk je de stikstofuitspoeling.
- Bemest enkel het bovenvlak van de gewenten, zo komen er geen meststoffen in de rijsporen terecht.

Inzaaien oogstgangen bij bloemkool
Overweeg ook eens om bij het telen van bloemkool gras in te zaaien in de oogstgangen. Dit zorgt voor een betere draagkracht, minder onkruidddruk, properder werken en een lager nitraatresidu. In proeven uitgevoerd in 2020 werd een daling van 25-30% van het nitraatresidu waargenomen in oogstgangen waar gras werd ingezaaid ten opzichte van waar geen gras werd ingezaaid.
In deze video getuigt landbouwer Pieter-Jan Delbeke over waarom hij zijn oogstgangen inzaait.