Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Rekenen met dierlijke mest

Achtergrond
  • Beredeneerd bemesten
  • Organische mest
  • Circulaire melkveehouderij
  • Mest

Op heel wat percelen in Vlaanderen wordt een groot deel van de bemesting ingevuld met dierlijke mest. Gebruik van dierlijke mest vraagt een beredeneerde aanpak: hoe kies je de juiste mestsoort? Hoeveel dien je wanneer toe, en op welke manier? En hoe bereken je de werkzame stikstof, de hoeveelheid stikstof die beschikbaar wordt voor de plant?

Er is heel wat variatie mogelijk in de samenstelling van dierlijke mest, en inschatten hoeveel of wanneer de aanwezige nutriënten vrijkomen zijn belangrijke aandachtspunten.  

Zo zal bijvoorbeeld niet alle stikstof die aanwezig is in de organische meststoffen beschikbaar zijn voor het gewas, in tegenstelling tot stikstof uit kunstmeststoffen. Daarom is het belangrijk om de totale stikstof om te rekenen naar werkzame stikstof. Dat is de hoeveelheid stikstof die binnen 1 jaar na toedienen zal vrijkomen, en dus beschikbaar zal zijn voor je gewas. Door deze omrekening te maken, kan je de correcte hoeveelheid stikstof in rekening brengen voor je teelt. Hoe je aan de slag gaat met het berekenen van de werkzame stikstof, vind je terug in de infofiche. 

Als je weet welke nutriënten je nodig hebt, en in welke mate, kan je met de B3W-Meststofkiezer aan de slag gaan voor het kiezen van de juiste mestsoort, en zo de bemesting op perceelniveau te optimaliseren!