Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Ongerooide aard­ap­pel­per­ce­len trotseren

Stikstof in de bodem Praktijkveld
  • Beredeneerd bemesten
  • Nutriënten in de bodem

De winter van '23-'24 was op veel plaatsen in Vlaanderen erg nat. Als er voor gekozen werd om het perceel niet te betreden om de aardappelen of bieten te oogsten, omdat men verdichting wilde vermijden, bleef het gewas zitten. Hoe moet de nateelt dan bemest worden? Moet er veel rekening gehouden worden met de teelt die niet geoogst werd? 

Deze grafiek toont het nitraatgehalte van 5 ongerooide aardappelpercelen op 5 verschillende momenten over een periode van 3 maanden. Het nitraatgehalte van de percelen blijft gelijkaardig over de verschillende staalnamedatums. Alleen bij landerbouwers 2 en 4 werd een hoger nitraatgehalte gemeten bij de laatste staalname, omdat hier maïs werd gezaaid en bemest voor deze staalname. De andere percelen werden na staalname bemest.

In deze grafiek vind je de resultaten terug van de percelen van de focusgroep leden waar we stalen namen. Op de x-as wordt de opsplitsing gemaakt tussen het perceel, en welke datum het staal werd genomen. De 1ste grafiek geeft de nitraat-N weer, de tweede grafiek toont het ammonium gehalte van die percelen, per datum. We zien verschillen, dit vooral tussen de percelen en minder tussen de verschillende staalname datum's/perceel. Op perceel 2 en 4 werd mais gezaaid en bemest voor 18/06 (vandaar de stijging in de grafiek). De andere percelen kregen hun bemesting na 18/06.

Deze grafiek toont het ammoniumgehalte van de percelen waar de aardappelen of bieten niet geoogst werden, en dit voor vijf tijdstippen over een periode van drie maanden. Bij landbouwer 1 liggen de ammoniumgehaltes erg hoog op het eerste, tweede en laatste staalnamemoment met 140, 120 en 82 kg ammonium per hectare. Landbouwer 5 heeft bij de eerste twee staalnames een licht verhoogd ammoniumgehalte van zo'n 25 kg ammonium per hectare. Bij de andere landbouwers liggen de waarden steeds rond de 20 kg per hectare of lager.

Grafiek 2 (rechts), toont zeer hoge ammoniumwaarden bij landbouwer 1. Dit is een perceel dat lange tijd onderwater stond. Landbouwer 5 toont bij de 1ste metingen ook verhoogde ammonium-waarden. De andere landbouwers scoren normaal, laag met ammonium. 

De hoogste percelen bevattten rond de 40 à 50 kg nitraat-N/ha in de laag 0-90cm, de laagste percelen hebben amper 10 à 20 kg nitraat-N/ha in de laag 0-90cm.

Wat we verwacht hadden

Indien de ongerooide gewassen grotendeels verrot zijn op moment van zaaien van de nieuwe teelt, spoelde alle stikstof die ze vrijgaven al grotendeels uit. Als de ongerooide gewassen nog intact zijn bij zaaien nieuwe teelt, dan zullen ze nog een aanzienlijk deel stikstof leveren.

Conclusie

We hadden verwacht een grotere hoeveelheid nitraat-N in de bodem te vinden maar door de aanhoudende regen werd al de stikstof die vrijgesteld werd constant doorgespoeld. De volgteelt moest op deze percelen dus niet minder bemest worden dan op percelen waar de aardappelen wel al gerooid waren.

Tips

  • Als de aardappelen niet wegggerot zijn, dan worden ze best nog gerooid, zodat er geen problemen met opslag ontstaan het jaar erop.
  • Indien dat niet mogelijk is, worden ze best zo klein mogelijk gemaakt.
  • Kies voor een volgteelt waar je de opslag van aardappelen nog makkelijk kan vernietigen
  • De beste methode om de bemesting aan te pakken is om een staal te nemen, en op die manier een gerichte basisbemesting uit te voeren. 

Bedankt voor het volgen van deze blog! Jullie eigen goede en slechte ervaringen met het omgaan van niet gerooide aardappelen zijn nog altijd welkom. 

email hidden; JavaScript is required

Leer nog meer via deze kennismaterialen

Verken het kennispunt
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan eens een kijkje op deze pagina's!

Infografiek Stikstof aan- en af­voer­pos­ten

Stikstof in de bodem Infografiek
  • Beredeneerd bemesten
  • Nutriënten in de bodem

Het stikstofgehalte in je bodem is op elk moment het resultaat van het initiële stikstofgehalte bij de start van het groeiseizoen, en een reeks aan- en afvoerposten van stikstof. De aan- en afvoerposten worden grafisch weergegeven in deze infografiek.