Luc heeft een gemengd bedrijf met rundvee en akkerbouwteelten, waaronder wintertarwe, suikerbieten, uien en aardappelen. PIBO-Campus werkt regelmatig samen met Luc in kader van verschillende proeven. Hij heeft veel aandacht voor bodemkwaliteit en bodemleven en voert daarom al meer dan 20 jaar zijn bodembewerkingen zo veel mogelijk niet-kerend uit. In dit kader werkt Luc ook samen met PIBO-Campus in de aanleg van een meerjarig proefplatform rond duurzame landbouw, waarbij aandacht voor bodemkwaliteit centraal staat. Hij onderneemt regelmatig acties om de kwaliteit van zijn bodem te evalueren en te proberen verbeteren.

 

In deze blog zullen we Luc volgen gedurende het teeltseizoen 2024 om te kijken waar, wanneer en hoe hij inzet op niet-kerende grondbewerking. Aangezien hij meerdere akkerbouwteelten heeft, krijgen we zo een voldoende uitgediept beeld van wat het betekent om als akkerbouwer niet-kerend te werken. Daarom zullen er regelmatig updates geplaatst worden die een tijdlijn geven doorheen het seizoen, vergezeld van beeldmateriaal.

Deze opvolging zal gebeuren door B3W begeleider Maxime Versluys (maxime.versluys@b3w.vlaanderen.be; 0479/079264).

29 maart - Uien planten

Op dit perceel stonden 2 verschillende groenbedekkers. Voor de ene helft koos Luc voor bladrammenas, op de andere helft stond een mengsel van 8 soorten. Op vrijdag 29 maart, stond het planten van de uien op de agenda. Daarom ging Luc op 28 maart van start met de veldwerkzaamheden, meerbepaald het opentrekken van het perceel. Zo kon de bodem nog wat opdrogen alvorens er geplant werd. 

Opentrekken perceel

Opengetrokken perceel


Voor het planten werd de bodem nog bewerkt met een compactor om de kluiten te breken en een fijnere bodemstructuur te bekomen. Er was een duidelijk verschil te merken tussen het gedeelte van het perceel waar de bladrammenas had gestaan en dat waar Luc voor een mengsel had gekozen. Op het gedeelte waar bladrammenas stond, was na uitvoering van de bodembewerkingen weinig meer te zien. In het andere deel, daarentegen, was meer organisch materiaal te zien. 

Bewerkt met compactor

Luc voerde de bodembewerkingen zelf uit. Het planten van de uien werd door een loonwerker gedaan. Luc koos ervoor om uien te planten in plaats van te zaaien, omdat deze sneller bovenstaan, ze dus wat sneller ontwikkelen en hun groei al verder gevorderd is wanneer de risico's op droogte toenemen. Zo speelt de droogte deze teelt minder parten.