Marc Vantomme heeft een akkerbouwbedrijf in Zwevegem. Hij teelt er maïs, suikerbieten, tarwe en aardappelen.

Marc werkt op zijn bedrijf niet kerend. Hij streeft ernaar de bovenste laag van de grond intact te houden, en de gewasresten aan de oppervlakte te laten liggen. De grond bevat meer koolstof, wat op zijn beurt gratis stikstof levert. Ook het bodemleven is bevorderd op deze manier. De gewasresten die aan het oppervlak blijven liggen vormen een eerste fysieke barrière voor overtollige regen, vertelt Marc. Het water heeft door de goede structuur van de bodem, gecreëerd door het bodemleven, meer tijd om in te dringen. Dit resulteert in minder afspoeling en vermindert het risico op erosie. De waterhoudende kracht van de bodem wordt zo ook verbeterd. De bodem neemt dus niet gewoon beter water op, maar kan later ook beter tegen droogte.

Volgens hem is het belangrijkste vooral om op het juiste moment de grond te bekijken met de schop en te bewerken op de manier die nodig is, niet op de manier die je gewend bent. Hij kijkt ter plaatse of de grond goed verkruimelt en water doorlaat. Als de bodem te vochtig is, wacht Marc zo lang mogelijk om bewerkingen uit te voeren.

Door niet-kerend te werken streeft Marc ernaar om de bovenste laag van de grond intact te houden, en op die manier aan het koolstofgehalte te werken.

Hakseldam erosie

Marc woont in een buurt met veel hellingen, en heeft een perceel in de buurt in erosieklasse rood. Erosieklasse rood is de op één na ergste erosieklasse, met enkel paars als nog erosiegevoeliger. Van dit perceel kwam de toplaag van de bodem op straat en in de tuinen van de mensen terecht. Marc verloor niet enkel zijn vruchtbaarste grond, hij ondervond er dus ook maatschappelijk problemen van. Hij moest dus erosiemaatregelen aanleggen: er werd een hakseldam geïnstalleerd. Hij vond dat alles vlot verliep, de dam werd voor hem geïnstalleerd zonder kosten. Op deze pagina vind je een overzicht van de maatregelen voor erosiegevoelige percelen.

De hakseldam wordt 1 meter hoog gebouwd. Daarbij wordt het opgevuld met gehakseld wortelhout, omdat dit zeer grof is en niet snel verteert. Moest het met houtsnippers gevuld worden, zou het water hier snel doorsijpelen en zouden de snippers snel verteren. De snippers zouden dan na korte tijd al worden meegevoerd met het water. De grond die zich in de hoek met de hakseldam verzamelt, is het vruchtbaarste deel van zijn grond. Dit wil Marc dus niet kwijt. Daarom schept hij deze toplaag opnieuw op en verdeelt het over zijn veld. De laatste keer dat hij dit deed, was in augustus.

De hakseldam van Marc

Verder past Marc ook nog andere maatregelen toe, zo maakt hij maximaal gebruik van groenbemesters om de bodem vast te houden en legt hij altijd drempels aan bij ruggenteelten. Hij gebruikt ook zoveel mogelijk (varkens)stalmest, en houtsnippers. Hieronder zie je hoe Marc zijn houtsnippers uitspreidt.

Een andere maatregel die Marc toepast is om houtsnippers te voeren

Hij raadt de erosiemaatregelen aan iedere landbouwer aan, er komen namelijk weinig verliezen aan te pas. De kostbare grond blijft bovendien op het veld, waar hij thuishoort, wat ook voor de buren en voorbijgangers een pak aangenamer is!

Verplichtingen voor erosiegevoelige percelen

 

Marc is tevreden van de ingezette maatregelen tegen erosie

Biostimulanten

Marc experimenteert ook met biostimulanten van Natural Grown, en is hier content van. Dit jaar leggen we samen met Marc een kleine vergelijking aan. Om dit te doen behandelen we de helft (of een strook) van het perceel in kwestie wel met de biostimulanten, en een deel niet. We nemen dan met B3W een bijbemeststaal op beide delen in juni. Indien het advies niet nul is, kunnen we op de strook met biostimulanten de bijbemesting weglaten, en op de strook zonder biostimulanten wel bijbemesten. Zo kunnen we zien in welke mate de biostimulanten de kunstmest kan vervangen, en een onderbemesting kan compenseren. 

 

Marc zal op dit perceel enkel bemesten met varkensdrijfmest.

Wat is er al gebeurd? 

Uitrekenen basis bemestingsadvies 

  • Totale bemesting: 226 kg N/ha 
  • Basisbemesting: 159 kg N/ha ( = 70% van de totale bemesting voor late aardappelen)
    • waarvan dierlijke mest: 102 kg N/ha (berekening met forfaitaire waarden 26 ton VDM) 
    • Waarvan kunstmest: 57 kg N/ha 
  • 2 weken na opkomst zal Marc een staal laten nemen om te kunnen bijbemesten op maat

Wat moet er nog gebeuren? 

  • Bemesting
  • Planten van aardappelen
  • Behandeling met biostimulanten
  • Nemen van bijbemeststalen
  • Uitvoeren van bijbemesting

Dit bedrijf en deze blog worden opgevolgd door de B3W-begeleiders van Inagro.